Keď sa povie nevidiaci, mnohým sa vybaví práve Braillovo písmo, ale viete ako vzniklo, alebo že už existuje aj v digitálnej podobe? Práve o tom hovoríme v podcaste s Michalom Tkáčikom, hlavným koordinátorom Slovenskej autority pre Braillovo písmo.

Michal Tkáčik prišiel o zrak ako 2-ročný, ale ak sa s ním zhovárate máte pocit, že komunikujete s človekom, ktorý všetko vidí, alebo o zrak prišiel iba pred krátkym časom. V minulosti si vyskúšal prácu v známej poisťovni, kde pracoval na zákazníckej linke. Dodnes spomína na kolegov a výborný pracovný kolektív. Keď však prišla ponuka stať sa hlavným koordinátorom Slovenskej autority pre Braillovo písmo novú výzvu rád prijal. Dnes sa venuje minulosti, súčasnosti, ale najmä budúcnosti Braillovho písma. 

Viete, ako to bolo so vznikom tohto písma ? Dokáže ho čítať nevidiaci z akejkoľvek krajiny? Kde sú rozdiely a sú vôbec? Podľa čoho braila nevidiaci dokážu „čítať“ a ako sa hmatové písmo objavuje v počítači? Ako to, že 63 znakov stále funguje, a to sa dá brailom zapísať aj matematika, fyzika či noty? Ktorý znak pribudol naposledy a čo všetko vlastne rieši „brailovská autorita“? Odhaľte spolu s nami tajomstvá Braillovho písma s tým najpovolanejším… 

Videoverziu podcastu si môžete pozrieť na ⁠TV Doktor⁠.