Predstavte si, že ste majiteľom pozemku. Máte list vlastníctva zaevidovaný na katastri. Lenže sa objaví ďalšia osoba, ktorá má tiež zaevidovanú rovnakú listinu k rovnakému pozemku. A každý z vás tvrdí, že je výlučným vlastníkom pozemku. Čo s tým? Ako sa k takejto duplicite stavia kataster?

V aktuálnom podcaste si posvietime na situácie, keď je jeden pozemok evidovaný v katastri nehnuteľností v prospech viacerých osôb, pričom nejde o spoluvlastníctvo.

Takýchto prípadov nie je na Slovensku málo – ako je to možné? Rozprávať sa o tom budeme s naším pravidelným odborným hosťom, ktorý sa špecializuje na pozemkové právo. V štúdiu sedí advokát p. Marek Maslák.

  • Na Slovensku máme takýchto prípadov pomerne veľa, čo je príčinou?
  • Je možné takýto pozemok s vyznačenou duplicitou prevádzať? Povolí kataster prevod takéhoto pozemku?
  • Ako sa dá táto duplicita odstrániť? Je to možné len súdnou cestou alebo aj prostredníctvom katastra?
  • Kto má v takýchto prípadoch navrch? Čo sa posudzuje pri skúmaní toho, kto je skutočným vlastníkom?
  • Je ohrozený nadobúdateľ pozemku, ktorý ho kupoval v dobrej viere od niekoho, kto bol zapísaný v katastri ako vlastník?
  • Prichádza pri viac ako 10 rokoch vlastníctva do úvahy aj vydržanie pozemku?
  • A na záver rada pre podnikateľov – na čo si majú dávať pozor? Môže nastať situácia, že vlastníkom pozemku je podnikateľský subjekt, prípadne viac podnikateľov a ešte aj nejaká fyzická osoba?

Ak vás témy okolo pozemkového práva zaujímajú a chceli by ste vedieť viac napr. o pozemkových spoločenstvách (urbároch), tému nájdete podrobne spracovanú v Eurokódex publikácii: https://eurokodex.sk/kniha/pozemkove-spolocenstva-34406787, prípadne v predchádzajúcich rozhovoroch s pánom Maslákom v našom archíve.

Poradca podnikateľa – vaša skratka k spoľahlivým a presným informáciám.