V rámci európskeho turné prichádza po 16 rokoch do Bratislavy najprestížnejší francúzsky činoherný súbor Comédie-Française, ktorý je zároveň najstarším fungujúcim divadlom so stálym súborom na svete. Na pôde Činohry SND odohrá dve predstavenia drámy Hekuba nie je Hekuba, v ktorej sa Euripidova antická tragédia prelína s príbehom zo súčasnosti. 

 

Hra bola v premiére uvedená na jednom z najvýznamnejších svetových divadelných festivalov v Avignone v réžii jej riaditeľa, portugalského umelca Tiaga Rodriguesa. Ako sám hovorí, jeho vízia javiskového diania je mix poetického, politického a osobného.

 

Projektový manažér Činohry SND Miroslav Švoňava, ktorý hru v Avignone videl, o nej hovorí: „Režisérovi Tiagovi Rodriguesovi sa podarila dokonalá syntéza antického divadla, klasických motívov, či už z kostýmovej stránky, ktoré sú veľmi minimalistické, ale zároveň s duchom aj s odkazom zo scénografickej stránky, kde dominuje jeden veľký objekt. Nepoviem, aký. Diváci si ho určite všimnú.“ 

 

Zaujala ho tiež kombinácia antického divadla a súčasnosti: „Akokoľvek bude divák nastavený, či príde na klasické antické alebo súčasné divadlo, ktoré rieši ako keby dennodenné, rutinné otázky, alebo otázky, do ktorých sa môže vteliť, určite si nájde svoj bod a v nejakej miere dospeje ku katarzii.“

 

„Je to kvalitné, veľmi pútavé a odvážne divadlo. No vôbec šanca vidieť v Bratislave zahraničné divadlo na vysokej úrovni je pomerne malá, respektíve, nedeje sa veľmi často,“ uzatvára.

 

Činohra SND uvedie toto exkluzívne predstavenie so slovenskými a anglickými titulkami.

 

Autor: Mário Drgoňa