Ak si prepočítame na počet pracujúcich na Slovensku, tak sme niekde na 200 až 300 eur na zamestnanca na rok na viac. Čo s tým urobí tá firma? To bude náklad, ktorý je súčasťou odvodov. Máme rôzne sektory, niekto pracuje v sektore s vyššími maržami, niekto s menšími, niekto má rychloobrátkový biznis. Ak niekoho s menšou maržou zaťažíte s 0,4 percentnou maržou, tak tá marža môže aj zaniknúť. A môže to dopadnúť tak, že firma povie, že ja tu za takýchto podmienok neviem zarábať. Alebo zvýšia ceny a stane sa to, čo počúvame už dva dni, všetko toto sa dá premietnuť do peňaženiek zamestnancov a občanov," hovorí prezident Republikovej únie zamestnávateľov Miroslav Kiraľvarga o novom konsolidačnom balíčku, ktorý z veľkej časti mieri práve na zamestnávateľov.

"Ja by som ešte rád počkal, ale ja mám tiež osobné skúsenosti, že vo firme nám stúplo odcudzovanie vecí vlastnených firmou. Keď to mám takto jemne povedať a neviem, či je to dôsledok novely trestného zákona a nejakej uvedomelosti si týchto občanov, že sú menej postihnuteľní, alebo je to dôsledok niečoho iného. Prijmeme opatrenia, uvidíme, ako sa to bude vyvíjať," komentuje to, či stúpla kriminalita po novele trestného zákona Kiraľvarga.

Ktoré sektory zasiahne konsolidácia najviac? Majú už na stole aspoň zamestnávatelia konkrétny návrh? Ako sa dá pripraviť na opatrenia, ktoré sa každý deň menia? Pozrite si rozhovor Zuzany Kovačič Hanzelovej s prezidentom RÚZ Miroslavom Kiraľvargom.

Newsletter Zuzany Kovačič Hanzelovej: ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠https://komentare.sme.sk/t/9122/zkh-pise⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 

– 

Ak máte pre nás spätnú väzbu, odkaz alebo nápad, napíšte nám na [email protected]

– 

Všetky podcasty denníka SME nájdete na ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠sme.sk/podcasty⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 

– 

Podporte vznik podcastu Rozhovory ZKH a kúpte si digitálne predplatné ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠SME.sk⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ na ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠sme.sk/podcast⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 

– 

Odoberajte aj denný newsletter ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠SME.sk⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ s najdôležitejšími správami na ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠sme.sk/suhrnsme⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 

– 

Ďakujeme, že počúvate podcast Rozhovory ZKH