Výsledok parlamentných volieb v Rakúsku. | Hostia: Anna Durnová (politologička z Viedenskej univerzity /Universität Wien/ vo Viedni) a Tomáš Strážay (riaditeľ Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku SFPA). |
Zhodnotenie výsledkov volieb: Dopadli voľby podľa očakávaní, alebo prinieslo hlasovanie aj nejaké prekvapenia? Aký je potenciál pre zloženie vládnej koalície – dokáže ju zložiť víťaz volieb? Ak nedokáže, ako inak môže využiť svoj mandát? V čom zlyhali štandardné stredové politické strany a čím otvorili priestor nástupu krajnej pravice?
Aké boli nosné témy kampane a prečo na ne voliči reagovali? Sú predvolebné sľuby FPÖ splniteľné alebo ide o triumf populizmu? Ako sa v bežnom živote Rakúšanov prejavujú dopady migrácie (školstvo, kriminalita, náboženstvo)? Má protimigračná nálada v spoločnosti vplyv aj na Slovákov žijúcich/pracujúcich v Rakúsku? V akých oblastiach je namieste očakávať zmenu kurzu rakúskej politiky?
Čo výsledok volieb znamená pre vzťahy Rakúska s okolitými štátmi a geopolitický vývoj v regióne?
| Moderuje: Michal Dzúrik.
| Diskusiu Z prvej ruky pripravuje Slovenský rozhlas, Rádio Slovensko, SRo1. Vysielame každý pracovný deň o 12:30 v Rádiu Slovensko.