Výsledok volieb a referenda o EÚ v Moldavsku. | Hostia: Ján Cingel (riaditeľ think-tanku Strategic Analysis) a Pavel Havlíček (analytik Výskumného centra Asociácie pre medzinárodné otázky). |
Ako hostia hodnotia nedeľné hlasovanie? Aká bola rola Ruska vo voľbách? Moldavské bezpečnostné služby ešte začiatkom mesiaca tvrdili, že Rusko dalo na podkopávanie volieb zhruba 100 miliónov eur. Prezidentka Maia Sanduová hovorila aj o hybridnej vojne zo strany Ruska, ktorá sa prejavuje napríklad v energetike alebo kybernetických útokoch. Čo robí krajinu zraniteľnou? Aký postoj majú obyvatelia k štátnym inštitúciám? Aký vzťah majú k Rusku a Európskej únii? Môže byť odklon od Ruska smerom k EÚ pre krajinu bezpečnostnou hrozbou? Aká je tam bezpečnostná situácia v súčasnosti? Pred dvoma rokmi Moldavsko hovorilo o atmosfére pripomínajúcej predohru k vojne a obávalo sa, že bude po Ukrajine ďalšie na rade. Hrozí v krajine eskalácia napätia? Čo by prijatie alebo odmietnutie vstupu do EÚ znamenalo pre krajinu, ale aj pre európske spoločenstvo? Aké výzvy sa s rozšírením EÚ o Moldavsko spájajú? Má krajina cestu z chudoby aj bez európskej kooperácie?
| Moderuje: Soňa Hagarová.
| Diskusiu Z prvej ruky pripravuje Slovenský rozhlas, Rádio Slovensko, SRo1. Vysielame každý pracovný deň o 12:30 v Rádiu Slovensko.