Priemerný Slovák ročne vyprodukuje 85 kilogramov potravinového odpadu, z čoho väčšina, 63 kíl, je vytvorená v domácnosti. Do tejto skupiny patrí aj pečivo, použiteľné či dokonca zabalené potraviny. Táto štatistika je pre nás veľmi smutná, ale vieme ju ovplyvniť. Aj to povedala v našom podcaste dátová analytička Dušana Dokupilová z Prognostického ústavu Centra spoločenských a psychologických vied SAV, v. v. i.

Doktorka Dokupilová je odborníčka na matematické modelovanie a klimatickú zmenu a v našej predvianočnej epizóde nám rozprávala aj o tom, ako môžeme pozitívne ovplyvniť našu uhlíkovú stopu jednoduchými rozhodnutiami – od vedomého nakupovania až po lokálne zdroje. Dozvedeli sme sa aj o význame znižovania emisií skleníkových plynov, ekologických alternatívach k darčekom a potravinám, a predstavila nám Zero Emission Model, ktorý navrhuje riešenia na dosiahnutie uhlíkovej neutrality Slovenska do roku 2050.

Ako Slovensko zvláda výzvy potravinového odpadu a energetickej chudoby? Aké kroky by sme mali podniknúť na zníženie negatívneho dopadu na planétu? A prečo je vedomé nakupovanie výhodné nielen pre životné prostredie, ale aj pre naše vzťahy? Odpovede nájdete v tejto inšpiratívnej epizóde, ktorú si môžete nielen vypočuť, ale aj pozrieť. Nájdete ju, rovnako ako aj predošlé, na YouTube kanáli SAV

Prajeme príjemné počúvanie/sledovanie 🙂