Plov v obrovských porciách, tekvicové manti, šašliky aj palacinky Chatlama. Spomedzi piatich stredoázijských štátov je najrozmanitejšia a aj najchutnejšia kuchyňa práve v Uzbekistane.  

Uzbekistan sa z kedysi uzavretej postsovietskej krajiny zmenil na jednu z najdostupnejších destinácií Strednej Ázie. Cestovateľ a sprievodca Tomáš Kubuš, ktorý tu sprevádza už viac než 15 rokov, hovorí, že v roku 2009 tam stretol za deň len pár turistov.

Dnes je realita opačná: víza netreba, lietajú tam nízkonákladové spoločnosti a hotely aj vlaky sa dajú rezervovať online. Najnovšia epizóda cestovateľského Všesvet podcastu preto bude plná praktických rád, ako a čo v tejto krajine navštíviť.

Aj keď do Uzbekistanu turistov láka najmä monument hodvábnej cesty, námestie Registan v Samarkande, podľa Tomáša sa oplatí nevynechať ani hlavné mesto Taškent s ikonickým stredoázijským trhoviskom Čorsu a reštauráciou, kde plov varia v niekoľkometrových hrncoch.

Za poklady však považuje aj mestá Buchara a Chiva: „Stále hovorím, že Buchara je jedno z najkrajších miest na svete.“ Mesto pôsobí ako časová kapsula – veže, čajchány, hammamy a ticho starých uličiek ožívajú najviac skoro ráno. „Ak obetujete chvíľku času a vstanete okolo šiestej, choďte sa prejsť starou Bucharou, je to unikátny zážitok.“

A ak vám dlhšie presuny vlakmi a autobusmi neprekážajú, ešte viac súkromia od masového turizmu nájdete v historickej Chive.

Autor blogu Street Food Hunters tiež porozpráva o tom, kde majú podľa neho najlepší street food a dá aj konkrétny tip na pouličné občerstvenie v jednej z malajzijských uličiek. 

Aj túto epizódu Všesvet podcastu vám prinášame v spolupráci s dovolenka.sme.sk.

See omnystudio.com/listener for privacy information.