Erik Šimšík je spolumajiteľ slovenskej pražiarne výberovej kávy Goriffee.
V 143. epizóde Podnicastu povedal o jeho dobrovoľníctve v Rwande, o spoznávaní a pracovaní s výberovou kávou, o jej nákupe a dovoze, ale aj o tom, prečo je pre nich dôležité zaujímať sa o farmárov, od ktorých kupujú kávu.
Detailnejšie porozprával:
- čo znamená, že si v Goriffee zakladajú na osobných vzťahoch s farmármi (1:30),
- koľko kávy dokáže farma vyprodukovať a kde sa farmy nachádzajú (5:33),
- prečo sa arabica používa na výberovú kávu (7:13),
- čo znamená, že je káva výberová (7:36),
- aký bol začiatok Goriffee (13:01),
- ako testujú vzorky a podľa čoho nakupujú kávu (17:36),
- či sa dá vycibriť senzorika chutí (19:00),
- čo znamená, keď je reťazec postavený na princípe „bean to cup“ (19:50),
- prečo nenakupujú kávu na burze (24:49),
- či postrehli zmenu správania u zákazníkov na ich e-shope (27:21),
- ako funguje kávový klub Goriffee (32:32),
- koľko percent zákazníkov siahne po predplatnom v klube Goriffee (35:20),
- či si vedia predstaviť, že by predplatné bolo ich jediným biznis modelom (38:48),
- čo všetko ponúka ich kaviareň Kaffeehaus a koľko ich stála (40:31),
- prečo sa pražiari a výrobcovia kávy púšťajú do otvárania vlastných kaviarní (45:04),
- o spojení coworkingu, kaviarne a knižnice (50:52).
Sponzorom 143. epizódy Podnicastu je Goriffee, slovenská pražiareň situovaná v Bratislave. Za jej vznikom stojí Erik Šimšík, Matej Hambalko a Amir Al Jabri, ktorí si dávajú záležať na vzťahoch s farmármi. Ich mottom je, že vždy je čas na skvelú kávu.
Všetky epizódy Podnicastu nájdete na podnicast.com alebo na Spotify, Apple Podcasts a Google Podcasts.
Týždenný (ne)biznisový newsletter SEDMIČKA, v ktorom sa dozviete zaujímavé tipy a triky, môžete začať odoberať na podnicast.com/sedmicka.
Ak nám chcete dať spätnú väzbu, máte nápad na zlepšenie alebo by ste v Podnicaste chceli počuť niečo konkrétne, napíšte nám na [email protected].
Ďakujeme, že ste s nami a počúvate Podnicast s Petrom Chodelkom.