Varím srdcom. Moja ambícia je robiť ľudí šťastnými.
Rozhodnutie študovať na hotelovej akadémii mu vyšlo. Bavilo ho to a doslova to žral. Navyše si počas prázdnin našiel brigádu u Vojta Artza a pracoval na sebe. Práve to boli momenty, ktoré mu dávali veľa do života.
Ako sám Novák hovorí: “snažím sa komunitu a aj študentov aj vzdelávať. Je tu priestor pre rozvoj. Medzi kuchármi je určitá rivalita, ale sme kamaráti a vieme si pomáhať jeden druhému. Prešiel som si mnohými reštauráciami, či bistrami. Napríklad Paparazi, Sky bar, Ufo, Moods, či Fach, až som sa dostal sem do Šimak Zámok”.
Na tému surovín a vychytávok má samozrejme tiež svoj názor. “Žijeme na Slovensku a som zástancom lokálnych a sezónnych surovín. Máme doma skvelé farmy, či pestovateľov. Rád ich využívam a spolupracujem s nimi. Na tanier chcem dávať čerstvé veci. Občas to musím vysvetliť aj zákazníkovi”, dodáva Novák.
Na to aby bol šéfkuchár uvoľnený, musí mať čistú hlavu. Vtedy môže vymýšľať nové veci, či hrať sa s receptami a tvoriť. “Dobre tiež funguje výmena energie medzi klientom a kuchárom. To všetko ma posúva ďalej. Moja ambícia je robiť ľudí šťastnými. Gastronómia je dnes už zážitok. Nie je to len o jedle, ale o celku, ktorý si človek dopraje. Je to ako ísť na koncert, do kina, či do divadla. Vychutnávaš si jedlo a celé prostredie naokolo”, konštatuje Novák.
“Milujem pizzu a objednám si ju pokojne aj niekoľkokrát týždenne. Vychutnám si ju s radosťou. Z domácich jedál je to fašírka a prívarok od babky. To je niečo”, uzavrel Novák.
V podcaste sa tiež dozviete:
▶ ako vníma komunitu kuchárov
▶ čo je chutné
▶ kde vznikla láska k vareniu
▶ aké suroviny používa
▶ aké má ciele a ambície pri varení
▶ ako je na tom slovenská gastronómia a kuchári
▶ aké jedlo by si vybral z donášky
▶ o recepte na plnené papriku z dobruchut.sk
CHUTNÝ podcast Vám prináša Milan Zimnýkoval v spolupráci s portálom dobruchut.sk a aktuality.sk