Vianoce. Čas pohody, vyložených nôh na gauči či kresle. A čas dobrého jedla. Množstva jedla. Či si to chceme priznať alebo nie, vianočný čas je nielen Christmas Time, ako spievali McErik a Barbara, ale aj čas, keď sa ručička na váhe u drvivej väčšiny z nás po pár dňoch sústavného jedenia poriadne zvýši. Prečo je to tak? Prečo máme Vianoce zafixované s prejedaním sa, mnohí do toho kombinujú veľa alkoholu, špeciálne na Štefana? Aj na tieto otázky sme hľadali odpovede v podcaste Čo chutí zdraviu.
Moderátor a redaktor Stanislav Benčat sa spoločne s vedeckým pracovníkom Fakulty telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave Milanom „Docentom“ Sedliakom pozreli vianočným dobrotám a špecialitám na zúbok v spoločnosti gastroenterológa Petra Minárika.
Vypočujte si podcast Čo chutí zdraviu, ktorý vám prináša Slovenský olympijský a športový výbor. Čo všetko v ňom nájdete?
Môže sa žalúdok pretrhnúť od nadmerného množstva jedla?
Aké sú najhoršie kombinácie jedál a nápojov z pohľadu lekára – mastné, alkohol?
K čomu môže viesť nadmerné nárazové jedenie, pitie?
Ako by malo/mohlo vyzerať odľahčené vianočné menu?
Sú recepty starých materí zdraviu škodlivé?
Ako sa vyvarovať problém s bolesťami brucha pri vianočnom prejedaní sa?
Ktorá zložka potravy by nemala chýbať na Štedrovečernom stole?
Aký je vhodný prípitok z pohľadu gastroenterológa?