Mnohé vianočné zvyky sme jednoducho len zdedili po našich predkoch, posúvajú sa z generácie na generáciu. Iné by však naši prastarí rodičia spoznali už len ťažko a niektoré prekvapia nielen nás, ale ostrieľaných spravodajcov, ktorí už v živote videli všeličo. Na vianočných trhoch v Budapešti si preto ani Gregor Martin Papucsek nemohol nevšimnúť najnovšie adventné kulinárske prekvapenia – veď zvážte: Na normálnej zemiakovej placke naložená paella, aj s čiernymi mušľami. Alebo na langoši maďarský hovädzí perkelt, či zaúdený kus lososa so zeleninou. Takéto netradičné, ale samozrejme aj tradičné jedlá z vianočných trhov treba pochopiteľne dobre zapiť a my ho dnes v štúdiu svet zapijeme pivom – ako inak- vianočným, ochutnáme ho nie náhodou s belgickým spravodajcom, Martinom Hílkom. Belgicko je totiž pivovarníckou veľmocou a tamojšie pivovary práve v tomto období prichádzajú so špeciálnymi edíciami vianočných pív – ťažkých, aromatických a tmavých. Niektorí idú podľa tradičných receptúr, iní do nich pridávajú netradične aj aníz, či sladké drievko. A pri sladkom vianočnom ochutnávaní ešte zostaneme. S Ľubicou Hargašovou si dáme klasiku od našich českých susedov, pardubické perníky: Už starí Egypťania poznali recept na výrobu perníkov, ale v Pardubiciach ho za tie stáročia trochu vylepšili. Okrem klasických surovín a 15-tich druhov korenín, ako napríklad zázvor, či materinej dúšky do neho pridávajú aj marhuľový džem. My zas dnes do dnešného Štúdia SVET pridáme aj nevianočné témy.
Moderuje: Anna Šípošová.
Štúdio Svet pripravuje RTVS – Slovenský rozhlas, Rádio Slovensko, SRo1. V premiére v Rádiu Slovensko každú sobotu po 10. hod.
powered by