Vypočujte si ďalší diel podcastu Chutný. Hosťom je kuchár Daniel Širota.

Začalo to divnou náhodou. Bol volejbalista. Osudným sa mu stalo obdobie na konci školy. Nasmerovalo ho to k vareniu. Po strednej škole a úvodných pokusoch v reštauráciách u na východnom Slovensku sa vybral do zahraničia. Do Írska. Bola to skvelá skúsenosť. Naučil sa tam čeliť výzvam. 

V podcaste sa tiež dozviete: 

▶ ako sa dostal k vareniu

▶ čo mu dalo 10 rokov v zahraničí 

▶ ako sa dostal k Jamiemu Oliverovi 

▶ čo ho priviedlo späť na Slovensko

▶ ako sa chopil príležitosti 

▶ ako vníma vývoj gastra na Slovensku

▶ aký má vzťah k donáške jedla 

▶ ako spraviť hľuzovkovú omáčku 

To čo sa v zahraničí u Jamieho Olivera naučil sa snažím aplikovať tu u nás. Na to aby človek dosiahol úspech musí mať vytrvalosť a chuť pracovať. 

“Návrat domov som plánoval. Dostal som príležitosť a chopil som sa jej. stálo ma to veľa síl, ale v rámci skupiny, kde pôsobím sa mi podarilo presadiť moje názory a spôsoby fungovania. Teraz je tento systém u nás už bežný. Dnes už fungujem ako brand šéf” opisuje Širota. 

Gastro sa na Slovensku za posledné roky veľmi posunulo. Je tu veľa šikovných a mladých ľudí. “Okrem bežných vecí robím aj varenia na mieru. Mám svoj projekt, kde si ma vedia ľudia objednať a navarím im na špeciálne eventy. Robím to rád, lebo je to zážitok pre hostí a aj pre mňa” dodáva Širota. 

Varím tak, že niekde začnem a niekde skončím. Napríklad k mäsu by som teraz uvaril hľuzovkovú omáčku. 

CHUTNÝ podcast Vám prináša Milan Zimnýkoval  v spolupráci s portálom dobruchut.sk a aktuality.sk