Vypočujte si ďalší diel podcastu Chutný. Hosťkou je odborníčka na kváskovanie Daniela Rau.
V podcaste sa tiež dozviete:
▶ čo je kváskovanie
▶ ako sa dostala k blogu a knihám o jedle a kváskování
▶ čo sa deje s jedlom po vložení do úst
▶ o vôňach a zvuku pri pečive
▶ aká je kvalitná múka
▶ ako funguje komunita okolo kváskovania
▶ o oceneniach za knihy
▶ čo vníma na ľuďoch v poslednej dobe
▶ recept na jablčník
Zvedavosť ju doviedla až ku kváskovaniu. “Mám potrebu pátrať. Od 2013 som písala blog o ingredienciách a jedlách. Naďabila som na kvások. Našla som dokonca protichodné informácie tak som pátrala ďalej. Začala som to skúmať, testovať. Zistila som, že tu nie je kniha na túto tému tak som sa toho chopila”, spomína Daniela Rau.
Chlieb je dar a radosť. To sú prvé veci, ktoré Daniele pri slove chlieb napadnú. Proces tvorby je pre ňu zážitok. Navyše kvások vníma ako niečo živé a tak sa k tomu aj správa.
“Vždy ma fascinovalo, čo sa deje s jedlom po tom, ako ho vložíme do úst. To čo ma fascinuje na potravinách ma vlastne fascinuje aj na ľuďoch. Čo sa deje v ľudskej mysli a to za tým. Ľudia postupne prechádzajú viac do seba, do hlbších hodnôt. Je to tak v živote aj v jedle. Z pečenia sa stala rodinná aktivita. Kváskovanie začalo spájať ľudí” dodáva Daniela Rau.
CHUTNÝ podcast Vám prináša Milan Zimnýkoval v spolupráci s portálom dobruchut.sk a aktuality.sk