„To je ako keby politické strany dostali deň pred voľbami detaily volieb a kampane. Snažíme sa podnikať, platíme dane, odvody, máme BOZP, zdravotnú službu. A štát nič. Ja kontrahujem mäso na dva mesiace dopredu, to sa musí plánovať nákup, spotreba, logistika,“ hovorí gastropodnikateľ a šéfkuchár Roman Kóňa o nepredvídateľnosti rozhodnutí vlády počas pandémie.

„Kompenzácie ešte z prvej vlny riešime. Dodnes som ako prevádzka nedostal jeden email, dopis od úradu verejného zdravotníctva, že toto sa stalo a toto poďme robiť. Poďme sa baviť o tom, že chcete byť otvorení. Dávajte zamestnancov každý týždeň testovať. My nemáme detaily ani guidelines, ako sa správať v reštauráciách. Čo keď sa niekto nakazí v reštaurácii? V USA majú pravidlá, čo človek musí urobiť, ak je tam niekto nakazený. Nič také u nás nie je, iba sme čakali a dúfali, že sa druhá vlna nestane, a teraz sa stala, tak poďme zatvárať,“ dodáva Kóňa.

Ako sa správali zákazníci počas prvej a druhej vlny? Nosili rúška? A čo by potreboval gastrosektor od vlády? Prežijú gastroprevádzky aj druhé zatváranie tento rok?

Vypočujte si rozhovor Zuzany Kovačič Hanzelovej s podnikateľom Romanom Kóňom.