Alena Pelechová si presne pamätá na prvý dotyk s kraslicami. Bola to skôr detská hra s batikovaním a starou mamou, než profesionálne zdobenie. Ani by jej vtedy nenapadlo, že jej kraslice raz budú ozdobovať všetky kontinenty sveta. Až v dospelosti vymenila talentovaná východniarka povolanie zubnej techničky za zdobenie kraslíc. Ako sama hovorí, vŕtačkou už vŕta len vaječnú škrupinu a voskom už nemodeluje zuby, ale zdobí kraslice.
Alena Pelechová žije v Rakovci nad Ondavou, no jej vajíčka cestujú po celom svete. Svoju tvorbu dokonca prezentovala na výstave v Uzbekistane. Jej kraslice, ktorým sa hovorí aj pisanki, sú unikátne, nikdy nenájdeme dve presne rovnaké.
Okrem kraslíc sa venuje aj gravírovaniu skla a maľbe na hodváb. Pri perforovaných krasliciach sme stratili reč aj my. Viac sa dozviete z dnešnej časti relácie Na východe niečo nové.

Zaujímavé príbehy originálnych východniarov i ľudí, ktorí sú s východom spätí rôznymi spôsobmi. Relácia NA VÝCHODE NIEČO NOVÉ reaguje na aktuálne spoločenské témy a v Rádiu Košice vychádza každú stredu a nedeľu po 10.00 hod. Autorkou je redaktorka Kiwa, ktorej môžete poslať tipy na hostí aj vy, napíšte na [email protected]