Užitočná práca, zvlášť služba svojej krajine, ak je urobená s vedomou usilovnosťou, nebráni nadobudnutiu pozorného života. Skôr k tomu napomáha. Ešte viac užitočné sú mníšske poslušnosti (uložené povinnosti), ak sú uskutočnené správnym spôsobom. Aktívny spôsob života je dokonalým spôsobom na nadobudnutie pozornosti a tento spôsob je odporúčaný svätými Otcami všetkým, ktorí sa chcú naučiť pozornosti.

            Pozornosť tých, ktorí žijú v samote, prináša nesmierne duchovné dary, ale taká samota je možná len pre duchovne vyzretých ľudí, ktorí sa dlho namáhali v zbožnosti a naučili sa pozornosti v aktívnom živote.

            ˇOstatní ľudia sú tiež veľkou pomocou pre toho, kto si chce osvojiť pozorný život, pretože mu pripomínajú, ako neustále stráca svoju pozornosť. Byť podriadeným je najlepšou cestou ako sa stať pozorným – nikto nenaučí lepšie pozornosti ako prísny šéf.

            Keď pracuješ medzi ľuďmi, nedovoľ si mrhanie času prázdnymi slovami a hlúpymi žartami. Ak robíš duchovnú prácu, vyhni sa úletom fantázie. Takto tvoje svedomie sa rýchlo stane ostrým; začne ťa napomínať zakaždým, keď upadneš do rozptýlených myšlienok, nakoľko každé takéto upadnutie je porušením zákona Evanjelia. Amen. (Pole, kapitola 9, odstavec 27-30.)

***

Ak by ste chceli podporiť tento podcast, môžete tak urobit na stránke jeho anglickej verzie kliknutím na tento link.

PRAMENE: WEBSITE | FACEBOOK