Slovo zdravie sa medzi ľuďmi skloňuje pomerne často. Nie každému však hneď napadne, že o skutočnom a úplnom zdraví nemôžeme hovoriť bez zdravia duševného.

Vo svete, Slovensko nevynímajúc, pritom rastie počet ľudí s depresiami, úzkostnými poruchami či syndrómom vyhorenia. Podľa niektorých vedcov sa pomaly, ale isto dostávame do stavu, keď ľudia, ktorí dôjde do stredného veku a nebudú mať skúsenosť s psychickou poruchou, budú v menšine.

„Duševné zdravie nie je vidieť, ako keď si zlomíte nohu. Človek teda trpí v tichu, v samote a dlhšie, než keby mal zlomenú nohu. No neznamená to, že ho to bolí menej,“ vysvetľuje v podcaste Medzi nami psychiatrička Mária Matisová z organizácie No More Stigma Slovensko.

Ako teda o psychickom zdraví hovoriť a prečo mu vôbec venovať pozornosť? Čo robiť, aby ho spoločnosť nepovažovala za tabu tému a ktorý problém je najpálčivejší? Depresie? Úzkosti? Samovraždy?

„Všetko sú to veľmi nepríjemné stavy, respektíve psychické rozpoloženie, ale najpálčivejšie sa mi javia práve samovraždy, keďže predčasne ukončia život človeka, ktorý mohol fungovať v zdraví, keby vyhľadal pomoc. Svetová zdravotnícka organizácia každý rok na Deň duševného zdravia, teda 10. októbra, vyhlasuje ústrednú tému. Od októbra 2019 je touto témou práve prevencia samovrážd. Aj samotná WHO teda uznáva, že ten problém je natoľko závažný a dôležitý, že o ňom treba hovoriť,“ hovorí Matisová v rozhovore s Michaelou Žurekovou.

Podcast Medzi nami sa zameriava na ženské a lifestylové témy a je rozdelený na série. V aktuálnej sérii s názvom Citlivé miesta sa venujeme témam, ktoré sú chúlostivé, v spoločnosti tabuizované a bojíme sa o nich hovoriť.

Ak máte návrhy na zlepšenie alebo pripomienky, napíšte nám na [email protected].