#69 Silný výber – PRVÝ NEVEDKOVSKÝ DIEL! Rozmohl se nám tady takový nešvar – že skrátka hoci národ je plný vševedkov (bežne dávame všetko od trénovania repre až po islam a virológiu), na horných poschodiach štátu (kedysi sme sa neostýchali používať aj slovko „elity“, no ale voľby nás z toho pravidelne vyliečia) sú samí nevedkovia. Nikolaj Nosov, autor toho prvého, by nestíhal spisovať ďalšie diely. V #69 vám predstavíme tých najlepších z tohtotýždňovej úrody.

 

Mládež dnes málo číta a potom nechápe stárež. Keď chcel Starší pán v roch (SPvR™) vysvetliť Marťovi a Eliške na porade kultový status Nevedka, Strakáčika, Gombičky a ďalších kratuľkov v socialistickom tábore, musel použiť prímer – že to bol taký komunistický Harry Potter, a aj tak neodovzdal ani len polovicu tohto veľdiela z pera sovietskeho autora, kde sa v detsky prístupnej forme podávali základy komunizmu ako aj ľúta kritika zahnívajúceho imperializmu. Ako sa tak pozeráme na aktuálne dianie v Rusku, nie je ďaleko deň, kedy sa táto klasika vráti do povinného čítania. A tak je to správné, soudruzi, tak to má být!

Dnes si pripíjame a pripomíname na 76. výročie SNP, na Európsky deň obetí stalinizmu a nacizmu, pričom pozdravujeme osobitne jedno nemenované dieťa pelmeňov zo strany Smer – Ľuboša „Che“ Blahu; pred 29. rokmi vyhlásili nezávislosť od Sovietskeho zväzu Ukrajina, Moldavsko a Bielorusko – a keďže rozpad ZSSR považuje VVP za najväčšiu geopolitickú katastrofu 20. storočia, my do nemoty oslavujeme práve ju; 25. augusta 2006 došlo k útoku na študentku Hedvigu Malinovú; ďalej oslavujeme: 167 rokov od prípravy prvých zemiakových čipsov, narodeniny priateľky nášho podcastu Evy Babitz, vydaj Katky Svrčekovej, hovorkyne SaS, 90tka prvého Bonda – vivat Sean Connery! No a pripíjame si aj, že si Ján Mrva, verný to fejsbúkový zástanca Igora Matoviča vyslúžil konečne po mnohých neúspešných pokusoch funkciu – stal sa politicky nominovaným šéfom Úradu geodézie, kartografie a katastra –  gratulujeme!!!

Endorse: 

Keramika Misipi: https://www.instagram.com/keramikamisipi/?hl=sk 

nájdete v kvetinárstve a pohrebnej službe Petic! http://petic.sk/

Artwork Zuzany Surkošovej:  https://www.instagram.com/zuzanasurkosova/?hl=sk

 

 

Hudba v podcaste: 

George Gershwin – Rhapsody in Blue

Odporúčaná hudba SV:

БИРТМАН — ПОДБУХНУ: https://www.youtube.com/watch?v=No4H0fPnVgE

Pezet – Co mam powiedzieć: https://www.youtube.com/watch?v=Ze7H_MEQVb8