Hosť podcastu: LADISLAV KUŽELA, gastroenterológ
- Hovoríme o novej knihe Recepty pre zdravé črevo, čo je už tretia kniha po hitoch Zdravé črevo a trávenie, a Zdravie bez liekov.
- Ako nakŕmiť svoj mikrobióm? A ako napohľad zistím, že niečo nie je v poriadku?
- Čo mi môže spôsobiť nerovnováha mikróbov v črevách?
- Ako často by mala byť stolica? 3x za týždeň, či raz za deň? V Británii urobili veľmi zaujímavý experiment s farebnou stolicou…
- Čím by sa dalo nahradiť maslo na rannom chlebíku?
- Vo svete vedia v mnohých krajinách dosť presne, čo a koľko ľudia jedia, koľko živín, vlákniny ap. U nás na Slovensku také informácie žiaľ nemáme.
- Ako nám škodia procesované a ultraprocesované jedlá?
- Čo na etiketách čítať? Lebo nie všetkému rozumieme, tak čo si v prvom rade všímať?
- Mladí neraz vravia: mám dobrý metabolizmus, vybehám to, ja môžem…naozaj to platí? Alebo telo nezabúda?
- Počas Vianoc častejšie zhrešíme…veľmi to uškodí nášmu mikrobiómu? Máme si dávať pozor?
- Hovoríme aj o poruchách príjmu potravy, o prínosoch spoločného stravovania v rodine, aj o fermentovaných potravinách. Prečo viac fermentovať? Ako kupovať fermentované potraviny? Ktoré sú to?
- Jedna spoločnosť má 200-ročný kvások a najala si bezpečnostnú službu, aby ho ochránila 🙂
- Ako nám covid rozbil črevné prostredie? Výrazne, tvrdí odborník. Čo s tým? Poradíme.
- Ktoré recepty z knihy má najradšej Ladislav Kužela?
5 tipov na skvelé audioknihy:
- Václav Neuer – Medzi nebom a zemou (číta Juraj Smutný)
- A.F.Steadman – Skandar a zlodej jednorožcov (číta Peter Sklár)
- Karsten Dusse – Sústreď sa na vraždu (číta Milo Kráľ)
- Jozef Karika – Na smrť (číta Mário Zeumer)
- Bill Bryson – Stručná história takmer všetkého (číta Marek Koleno)