V Českej republike sa končí jedna politická éra. Prezident Miloš Zeman skončil v stredu o polnoci po desiatich rokoch vo funkcii prezidenta. Po dnešnej inaugurácii sa úradu ujme novozvolený prezidenta Petr Pavel. Ako sa dá zhodnotiť pôsobenie Miloša Zemana a čo očakávať od novozvoleného prezidenta Petra Pavla? V podcaste odpovie český komentátor Jindřich Šídlo.

„Miloš Zeman pôsobil na konci svojho mandátu ako prezident zabudnutia. My sme väčšinu času o ňom ani nevedeli. Pripomenul sa občas rozhovorom, výrok alebo milosťou pre svojich najbližších spolupracovníkov. V zásade Česko žilo niekoľko rokov bez prezidenta,“ hovorí v podcaste český komentátor Jindřich Šídlo.

Slováci nemajú veľké povedomie o svojich právach, v prípade, ked sa stanú obeťami trestného činu. Vyplýva to z prieskumu Európskej komisie podľa ktorého iba necelá štvrtina opýtaných obetí trestného činu ho nahlásilo na polícií. Prečo je tomu tak a ako pomôcť obetiam násilia v systéme nášho trestného práva sa kolega Braňo Dobšinský opýtal riaditeľa odboru prevencie kriminality ministra vnútra Jozefa Halcína.