Predseda parlamentu Boris Kollár dnes oficiálne vyhlásil predčasné volby. Voliť bude možne aj zo zahraničia to poštou. Rezort vnútra dokonca už registruje aj prvú žiadosť o voľbu poštou. O tom, ako presne voliť zo zahraničia sa rozprávame so Samuelom Zubom z organizácie Srdcom doma.

Zubo si myslí, že hlasy voličov zo zahraničia budú v týchto voľbách rozhodujúce. „Máme ambíciu získať 100-tisíc voličov zo zahraničia. Keď sa pozriete na minulé voľby, tak voliči zo zahraničia výrazne uprednostňovali strany, ktoré nemali populistickú a xenofóbnu rétoriku,“ hovorí.

Dnešným dňom sa oficiálne začína aj kampaň pred voľbami. Podľa odborníčky na marketing Simony Bubánovej bude kampaň náročná. „Bude dlhá, drahá a boľavá. Bude to nápor na duševné zdravie voličov.“

Tém volieb bude viac – ale tá najväčšia bude podľa odborníčky chaos, v ktorom sa Slovensko ocitlo po vládnutí Matovičovej vlády. „Myslím si, že témy budú vyhrotené,“ tvrdí odborníčka Bubánová.

Kto bude určovať témy? „Robert Fico je dobrý marketér. Témy v mnohom určuje. Ak majú politické strany zlých marketérov, budú na Ficove témy reagovať. Ak majú dobrých marketérov, budú prinášať svoje témy,“ myslí si Bubánová.

Podcast nahrala Denisa Hopková.