Boris Kollár o kreslo predsedu parlamentu neprišiel. Napriek afére, v ktorej mal fyzicky napadnúť svoju vtedajšiu partnerku, mimoriadnu schôdzu o jeho odvolávaní, sa pre nedostatok poslancov nepodarilo otvoriť. Samotný šéf SME Rodina odstúpiť odmieta. Naopak, kauzu politicky otočil a pasoval sa do úlohy ochrancu žien a detí voči násiliu. Podľa odborníčky kauza pôsobí ako alibi pre násilníkov.

 

Počúvate Aktuality Nahlas, dnes o snahe odvolať Borisa Kollára z postu predsedu parlamentu, ale aj o téme domáceho násilia a toho, aký dosah na obete tohoto násilia majú takéto ”fackovacie aféry” našich najvyšších ústavných činiteľov. Vypočujete si dôvody iniciátoriek odvolávania, predovšetkým líderky Demokratov Andrey Letanovskej ako i obhajobu samotného aktéra kauzy predsedu parlamentu Borisa Kollára.  Slovo však dáme aj odborníčkam v oblasti násilia na ženách, deťoch a rodinách. Podľa šéfky Centra Slniečko Mariany Kováčovej totiž kauza môže byť vnímaná aj ako akési alibi pre násilníkov i toho, že naša spoločnosť téme domáceho násilia ešte stále nevenuje dostatočnú pozornosť.

 

Téma domáceho násilia sa však nezrodila včera, ani predvčerom. Je tu s nami dlhodobo, ako o tom svedčí aj fakt, že od prvej celoslovenskej kampane proti násiliu na ženách: “Piata žena” uplynulo už vyše 20 rokov. A napriek všetkým tým kampaniam, osvete, neúnavnej práci predovšetkým mimovládneho sektora, ale i niektorých zákonodárcov či úradníkov, je to téma doteraz mimoriadne aktuálna. Násilníka vo vzťahu pritom vopred zväčša vôbec nemusíte spoznať a obeťami zasa môžu byť aj veľmi úspešné a finančne či kariérne sebestačné ženy. Aspoň také sú závery terapeutky a šéfky poradenského centra Alej, ktorá sa obetiam domáceho násilia venuje, Dáši Malíkovej. Na záver nášho dnešného podcastu vám teda ponúkneme zostrih tohoto rozhovoru pre Ráno Nahlas z januára 2022, pretože my sa tejto téme nevenujeme iba pred voľbami.

 

Pekný deň a pokoj v duši prajú Adam Obšitník a Braňo Dobšinský