Nie či, ale kedy. Aj týmito slovami prezidentka Zuzana Čaputová podporila Severoatlantické ambície Ukrajiny. Stalo sa tak po rokovaní s Volodymyrom Zelenským, ktorý dnes navštivil Slovensko. Prezident Ukrajiny sa Slovensku poďakoval za pomoc i podporu jeho bojujúcej krajine. Tá sa ruskej agresií bráni už takmer 500 dní. 

 

Slovensko navštívil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Po stretnutí s hlavou štátu Zuzanou Čaputovou poďakoval Slovensku za jeho pomoc i podporu bojujúcej Ukrajine a od Zuzany Čaputovej zísal prísľub podpory členstva Ukrajiny v EU i NATO. V dnešnom podcaste budete počuť prezidenta Zelenského i prezidentku Čaputovú.

Návštevu ukrajinského prezidenta podrobnejšie rozoberieme s bývalým ministrom medzinárodných vzťahov a politickým analytikom Pavlom Demešom. Počúvate Aktuality Nahlas, pekný deň a pokoj v duši prajú Adam Obšitník a Braňo Dobšinský.

 

Keď jeho krajinu vo februári 2022 Rusko zákerne, podlo a bez varovania vojensky napadlo a jeho rodná zem sa tak ocitla pod mohutou paľbou, ponúkali mu odchod do bezpečia. On to odmietol a postavil sa do čela masívneho odporu.

Dnes sa, takmer po troch rokoch, ocitol opäť v Bratislave, tentoraz už ako hlava krajiny, ktorá sa už takmer 500 dní hrdinne bráni masívnej a brutálnej ruskej snahe Ukrajinu zlomiť a zničiť. Márne, Ukrajina vzdoruje a vzdať sa vôbec nemieni. Prezidenta Volodymyra Zelenského na jeho oficiálnej návšteve Slovenska prijala hlava republiky Zuzana Čaputová. Prezidentka pripomenula masívnu, a to aj vojenskú, pomoc Slovenska bojujúcej Ukrajine, ktorá je podľa Zuzany Čaputovej legitímna a oprávnená.

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj za našu pomoc i podporu poďakoval.

 

Jednou z kľúčových tém vzájomných rokovaní bol aj budúcotýždňový samit NATO a to najmä vo svetle otázky možného členstva Ukrajiny v Severoatlntickej aliancií. Volodymyr Zelenskyj dostal od našej prezidentky jednoznačný prísľub podpory ukrajinského členstva a to ako v NATO, tak i EÚ. Ukrajinký prezident považuje NATO za garanciu bezpečnosti pre svoju krajinu. “Očakávame jednotnosť, pretože v tomto je sila NATO, povedal Zelenskyj a dodal, že už nastal čas konkrétnych činov, zruk aj termínov, nie už iba sľubov.

 

Po stretnutí s hlavou štátu absolvoval ukrajinský prezident ešte stretnutie tak s premiérom Ódorom, ako aj s predsedom parlamentu Borisom Kollárom.