Samit NATO vo Vilniuse sa po dvoch dňoch skončil. Hlavnými témami bola zmena obrany ale aj pomoc Ukrajine, ktorá kvôli trvajúcemu konfliktu nemôže vstúpiť do NATO.

V úvode podcastu si vypočujte reakcie prezidentky Zuzany Čaputovej, ministra obrany Martina Sklenára a ministra zahraničných vecí Miroslava Wlachovského krátko po skončení samitu NATO vo Vilniuse. „Sme súčasťou skupiny krajín, ktoré nám poskytnú ochranu pre prípad, ak by to bolo potrebné. Tento summit bol pre mňa predovšetkým o ochrane slovenských záujmov na východnom krídle Severoatlantickej aliancie. Summit prináša takú úroveň ochrany, akú sme pre našich občanov nikdy nemali.“

Jednou z hlavných tvári samitu NATO sa stal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Samotné turecké médiá s chválou informujú, že zaistil viac ako chcel. Erdogan pred začiatkom samitu potvrdil, že Turecko ratifikuje členstvo Švédska v NATO. „Turecký prezident je známy tým, že dohody robí najradšej tvárou v tvár, najlepšie na poslednú chvíľu. Dovtedy sa mu totiž takmer vždy podarí zabezpečiť si viac, ako by ktokoľvek na začiatku vyjednávaní čakal,“ hovorí v podcaste analytička portálu Euractiv Luciu Yar.