Slovensko podľa Denníka N pôsobí ako zásobáreň ruskej armády. Do Ruska od začiatku vojny odišlo množstvo tovaru, ktoré by mohlo využívať na výrobu zbraní. Sú to rôzne súčiastky, motory, stroje či ložiská.

Reportér Denníka N a autor textu Miro Kern si myslí, že náš vývozný systém je zle nastavený. „Ja si myslím, že optimálne riešenie by malo byť podobné tomu, čo je v Česku. Tam exporty do takýchto rizikových krajín posudzuje rovno ministerstvo hospodárstva a až potom colná správa,“ hovorí v podcaste.

 Podľa generála vo výslužbe Pavla Macka za to môže štát. „Slovenská republika sa začína správať ako zlyhávajúci štát, kde bezpečnostné zložky nielenže nedokážu chrániť Slovenskú republiku a našich občanov, ale nedokážu zabezpečiť ani plnenie našich medzinárodných záväzkov,“ tvrdí Macko.

V druhej téme podcastu sme sa pozreli na to, že Fínsko a Švédsko stále čakajú na vstup do NATO. Vstup nových krajín totiž individuálne musia este ratifikovať všetky členské krajiny Aliancie aj u nich doma v krajine. No a práve to brzdí Turecko a Maďarsko. 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan to môže robiť aj z dôvodu blížiacich sa volieb. „Určite mu to zlepšuje imidž svetové lídra. Na druhej strane Turci vnímajú svoju politickú, ekonomickú a sociálnu situáciu v krajine,“ vysvetľuje v podcaste analytička portálu Euractiv Lucia Yar. Prezidentovi to podľa nej nemusí pomôcť, keďže je turecká ekonomicka v zlej situácii.

No a aký je dôvod Maďarska? „Už nikto nepochybuje o tom, že Maďarsko je nielen v Európskej únii, ale v už aj pomaly  v Aliancii trójskym koňom zo strany Ruska,“ hovorí tiež v podcaste Yar.

Podcast pripravili Denisa Hopková a Denisa Žilová.