Čo sa na začiatku javilo ako „hackerský útok“, je po týždni „káblový“ problém. A ak ho v parlamente riešia už šiesty deň, súkromná firma by problém detekovala do hodiny a chod by rozbehla najneskôr na druhý deň. Pohľad odborníka.

 

Na problém s nesprávne zapojenými káblami v národnej rade sme sa pozreli s Filipom Hankerom zo živé.sk

 

„Problém s káblami by súkromník odstránil za deň, parlamentu to trvá dva týždne“, tvrdí Hanker.

 

Predseda parlamentu Boris Kollár oznámil, že štvrtok bude v parlamente testovací deň po minulotýždňovom incidente, ktorým sa zaoberá aj Národný bezpečnostný úrad. Trestné oznámenie rieši polícia. Prerušená schôdza bude pokračovať od budúceho utorka.

 

K nesprávne zapojeným káblom sa medzitým prihlásil poslanec OĽANO Robert Halák.

 

„Nevidel som to celé, videl som, že je voľný kábel, podvedome som ho zapojil počas diskusie s kolegami. Vôbec som si neuvedomil, že som uzavrel nejaký okruh. Zavrel som skrinku a vôbec som to neriešil,“ povedal pre TASR. 

 

Blokované dezinfoweby

 

Vláda dnes schválila novelu zákona o kybernetickej bezpečnosti. Národný bezpečnostný úrad bude môcť blokovať dezinformačné weby. Po novom aj účty na sociálnych sieťach so škodlivým obsahom. O blokovaní však vopred musí rozhodnúť súd.  Ak novela prejde parlamentom, blokovaniu sa nevyhnú ani politici. V druhej téme podcastu sa pozrieme na vypínania webov s riaditeľom Centra boja proti hybridným hrozbám Danielom Milom.

 

Podcast pripravili Jaroslav Barborák a Denisa Žilová.