Nie, nie je v poriadku, keby sme sa mali dlhodobo opierať o podporu poslancov, ktorí do parlamentu kandidovali za kotlebovu ĽSNS. Podpora štátneho rozpočtu, napríklad Štefanom Kuffom, je však vzhľadom na dôležitosť rozpočtu úplne legitímna. Hovorí pre Aktuality poslanec OĽANO Richard Vašečka. Ten je aj jedným z horúcich kandidátov na post ministra školstva.

Po odchode SaS z vládnej koalície si nového šéfa hľadá i rezort školstva. Medzi vážnymi kandidátmi na uprázdnené kreslo ministra je aj poslanec Kresťanskej únie Richard Vašečka. Ako nám Vašečka potvrdil, v hre je okrem neho i možnosť, že novým ministrom by sa stal nestranník nominovaný hnutím OľaNO

Vládna koalícia stratila po odchode sulíkovcov parlamentnú väčšinu. Hegerova vláda sa tak ocitla v pozícii menšinového kabinetu, ktorý bude musieť v Národnej rade o svoju podporu bojovať schôdzu po schôdzi a zákon po zákone. S automatickou podporou SaS vláda počítať nemôže, na svoje si tak môžu prísť aj poslanci, ktorí vo voľbách pôvodne kandidovali za kotlebovu ĽSNS. Richard Vašečka si však vládu dlhodobo vystuženú parlamentnou podporou exkotlebovcami predstaviť nevie.

Vládna kríza sa pritom odohráva na pozadí zásadných kríz s výrazne negatívnymi vplyvmi na obyvateľov Slovenska. Životná úroveň na Slovensku je totiž najnižšia za posledných 20 rokov. Aspoň tak to tvrdí sociológ a šéf prieskumnej agentúry Focus Martin Slosiarik. V druhej téme podcastu sme sa ho preto pýtali aj na energetickú chudobu.

Počúvate Aktuality Nahlas. Pekný deň a pokoj v duši prajú Denisa Žilová a Braňo Dobšinský