Kauza Mýtnik ide pred súd. Na lavicu obžalovaných sa tak posadí aj jeden z hlavných oligarchov v pozadí strany Smer-SD Jozef Brhel. Rovnako ďalší nominanti Smeru František Imrecze či Ratko Kuruc. A aj podnikateľ Michal Suchoba. 

A pozrieme sa aj na podozrenia pri Brhelovom susedovi – bývalom prokurátorovi Ladislavovi Tichom. Podľa zistenia portálu Aktuality.sk prišiel k majetku podozrivým spôsobom. Tému otvoril náš investigatívec Martin Turček. 

V druhej téme podcastu sa pozrieme na napätie na Ukrajine a dopadho konfliktu na Slovensku v podobe utečeneckej vlny. Podľa ministra vnútra Romana Mikulca sme pripravili na prílev utečencov a naše kapacity by sme zvládli navýšiť aj na desiatky tisíc. Spýtali sme sa preto ministerstva na viac detailov – ako rýchlo vieme tieto kapacity zabezpečiť, kde a ako na ukrajinské mestá či obce v blízkosti hraníc. 

Zisťovali sme aj ako situáciu a našu pripravenosť vidieť na východe Slovenska. Zatelefonovali sme starostke obce Ubľa, ktorá leží na hraniciach s Ukrajinou – Nadežde Sirkovej a obrátili sme sa aj na predsedu Zväzu miest a obcí Slovenska pre okres Sobrance Martina Hrunku.

No ao možnostiach, ktoré Slovensko môže poskytnúť ľuďom, ktorí by utekali pred vojenským konfliktom, sme sa porozprávali s právničkou Zuzanou Števulovou z Ligy za ľudské práva, ktorá sa dlhodobo venuje téme ľudských práv, migrácii a azylu.

Na podcaste spolupracovali Peter Hanák a Denisa Hopková.