„Neverím mierovým hnutiam, ktoré majú v srdci vojnu a na perách hnev. Neverím mierovým hnutiam, ktorým očividne nejde o skutočný mier, ale o presadenie vlastných politických zámerov. A neverím mierovým hnutiam, ktoré nevedia rozoznávať, kto je obeť a kto agresor,“ Takto glosuje aktuálnu diskusiu okolo obrannej zmluvy s USA bývalý minister obrany a spolutvorca SDK Ivan Šimko. Lídri opozície vraj nerozoznávajú obeť od agresora a neposilniť našu bezpečnosť je podľa neho prejavom appeasementu.

Obranná zmluva so Spojenými štátmi je schválená, cenou za to je však hlboko rozdelená spoločnosť, výkriky opozície o vlastizrade, stigmatizácia hlasujúcich poslancov a priam až ohlušujúce ticho v tábore liberálov a zástancov transatlantickej orientáce Slovenska. Sme teda na prahu možnej zmeny, ktorú v roku 1998 vybojovali demokrati nad mečiarom a jeho protizápadnými koketériami?

V druhej téme dnešného podcastu sme sa pozreli na to, ako politici nehovoria pravdu alebo zavádzajú v politických diskusiách. Konkrétne príklady rozoberie Veronika Hincová Frankovská z projektu Demagóg sk. 

Počúvate Aktuality Nahlas, pekný deň a pokoj v duši praje Braňo Dobšinský