Náš antiamerikanizmus je odmietaním moderného sveta a to má hlbokú tradíciu. Máme predstavu, že môžeme byť západom v materiálnom zmysle slova, nie kultúrou a hodnotami. Sme oveľa menej západnou krajinou ako sme si namýšľali, tvrdí sociológ Michal Vašečka.

V čase keď ministri obrany a zahraničia podpísujú vo Washingtone obrannú zmluvu s USA, Robert Fico hovorí o dni zrady a zaklína sa referendom. Mení sa teda geopolitický konsenzus našich politických elít a kam vlastne mentálne Slovensko patrí? Sme tým deklarovaným Západom či skôr akousi perifériou východu no a prečo v konflikte Ruska a Ukrajiny nestojíme na strane nášho suseda Ukrajiny? Témy a otázky pre sociológa Michala Vašečku.

V Pekingu sa už oficiálne začali Zimné olympijské hry. V druhej téme dnešného podcastu sa pozrieme na medailové šance Slovákov, ale aj na opatrenia, ktoré musia dodržiavať účastníci hier. O tom nám už povie v rozhovore s Denisou Hopkovou športový novinár Tomáš Prokop, ktorý sa nachádza priamo v centre olympiády. A budete počuť aj novinára Martina Tóth-Vaňa

Počúvate Aktuality Nahlas, pekný deň a pokoj v duši praje Braňo Dobšinský.