Prípad brutálne šikanovaného 11 ročného dievčaťa z Miloslavova vyvolal nebývalú odozvu: Tak v spoločnosti, ako aj v politických kruhoch. Prípadom sa už zaoberajú orgány činné v trestnom konaní a politici volajú po okamžitých aj radikálnych riešeniach. Odborníci ale hovoria, že tento prípad iba obnažil náš dlhodobý nezáujem o násilie a šikanu deti a potrebuje preto nie krvavé oči, ale naopak, vyžaduje si systémové riešenia.

Agresívny mladý človek totiž nevyrastie zo dňa na deň, agresivita v ňom zreje niekedy celé dlhé mesiace až roky. Ako to, že sme si také niečo vôbec nevšimli a kto zlyhal: Rodina, škola či celý systém ochrany detí? Čo s potenciálnymi páchateľmi a ako pomôcť obetiam? Akú úlohu v takejto šikane hrajú nové technológie a sociálne siete? No a napokon, vyrastá nám tu generácia detí pre ktorú sa násilie stáva novou normou?

V druhej časti nášho dnešného podcastu sa pozrieme na nový variant Corona vírusu takzvaný Omikron. Čo nás s ním čaká a v čom je iný? V rozhovore s Denisou Hopkovou na to odpovie matematik z iniciatívy Veda pomáha Richard Kollár.

Počúvate Aktuality Nahlas, pekný deň a pokoj v duši praje Braňo Dobšinský.