Aj dnes boli veľkou témou v parlamente 500 eurové poukazy pre seniorov, ktoré ich majú motivovať k očkovaniu. Poslanci návrh Igora Matoviča posunuli do prvého čítania. K poukazom zrejme pribudne aj 100 eur pre všetkých dôchodcov na energie.

Otázna je ďalšia podpora v parlamente, minister financií verí, že sa nájde “sociálne cítenie” u opozičného Hlasu. Budete počuť aj reakciu šéfa Hlasu Petra Pellegriniho.

Na zámery Igora Matoviča sa pozrieme s politológom Radoslavom Štefančíkom.

Druhou témou dnešného podcastu je pandémia – ktorá už dospela do takého štádia, že sa podobne ako na jar čaká o poznanie dlhšie na sanitku, príjem do nemocnice či napríklad na pohreb. Budete počuť hovorkyňu operačného strediska záchraniek Alenu Krčovú.

V najpostihnutejších a najmenej zaočkovaných regiónoch s preplnenými nemocnicami sa objavujú aj úplne nové problémy – tie majú napríklad príbuzní ťažkých prípadov, ktoré prevezú do vzdialenej nemocnice. Viac povie hovorca mesta Čadca Marián Kráľ.

No a vysoký počet úmrtí sa opäť odráža aj v pohrebníctvách a krematóriách. Kríza sa očakáva najmä na strednom a východnom Slovensku. Budete počuť aj šéfa asociácie pohrebných služieb Ladislava Stríža.

Moderuje Denisa Hopková. Spolupracoval Peter Hanák.