Slovensko v súvislosti s hranicami prechádza na tzv. európsky semafor. Niektoré krajiny, ktoré boli doposiaľ menej rizikové sa zafarbia na červeno.

Ako to bude s antigénovými testami na hraniciach – budú sa môcť otestovať všetci alebo nie? Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus hovorí, že sa tým ešte bude zaoberať konzílium odborníkov: podľa neho ale nie sú kapacity na otestovanie všetkých, ktorí budú cez hranice prechádzať.

„Odhalili sme slabé miesta súvisiace s kapacitami zdravotníkov, ale aj v logistike, aby sme nezablokovali jednotlivé hraničné priechody…Ak by sme mohli mať testovacie centrá na hraniciach, tak v čase, kedy je väčšina krajín riziková, by sa využívali len pre tých, ktorí majú výnimky,“ opisuje v dnešnom podcaste Klus.

Núdzový stav na Slovensku sa predĺži o ďalších 45 dní. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková tiež, potvrdila, že sa v tejto súvislosti pripravuje zmena ústavného zákona.

Ešte včera sa polemizovalo o tom, že by sa mohol schváliť nový núdzový stav s platnosťou 90 dní, teda prakticky až do polovice februára. Prečo by to bol problém? A ako sa nás dotýka núdzový stav? Pýtali sme sa na to vedúceho Katedry ústavného práva Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Mariána Gibu. Ten si myslí, že vláda sa problémom predlžovania núdzového stavu mohla zaoberať už v marci, ale neurobila tak. 

„Nie je dobré ústavnú úpravu meniť v skrátenom konaní, lebo jednak samo o sebe to nie je dôstojné, ale hlavne je tu riziko, že sa pre krátkosť času nestihne všetko domyslieť do detailov,” myslí si ústavný právnik Marián Giba.

Moderuje Denisa Hopková.