Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračuje hlavné pojednávanie v prípade úkladnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. V dvadsiaty pojednávací deň pred súd predstúpil už odsúdený Zoltán Andruskó. Prípad vraždy investigatívneho novinára spojil aj so známym podnikateľom Norbertom Bödörom. Mal podľa neho zametať stopy.

„Považujem ho za kľúčového svedka, ktorého výpoveď je v tejto veci dôveryhodná“ – reagoval právny zástupca obetí Daniel Lipšic.

Špeciálny prokurátor Michal Truban zas Z. Andruskóa označil za dôležitého svedka: „spája niektoré skutočnosti a dáva im zmysel“.

Dvadsiaty deň hlavného pojednávania nám priblíži Laura Kellová.

Pozrieme sa aj na vývoj v kauze plagiátorstva súčasného premiéra Igora Matoviča. Peter Pellegrini ohlásil, že opozícia už v horizonte hodín predloží dostatok podpisov pre zvolanie mimoriadnej schôdze, na ktorej sa ho budú snažiť odvolať. Podporu avizuje aj Ficov Smer-SD.

„Zodpovedný je najmä pedagóg“ – o písaní záverečných prác a fenoméne plagiátorstva sme sa rozprávali s Róbertom Králikom, chirurgom a odborným asistentom na Lekárskej fakulte UK.

Hovorí, že ak pedagóg nič nezanedbá, študenta môže priviesť až ku „kráse“ písania diplomovky. Predpokladá to však osobný prístup a motiváciu. Študenta aj pedagóga. K zmene príde až zmenou systému. „Za dva roky vedenia záverečnej práce dostanem ako školiteľ päťdesiat eur. Ako oponent ani to“, tvrdí.

Moderuje Jaroslav Barborák.