Nevidím rácio v tom, že by to mali platiť banky, ani v tom, že by tým mali byť “prepardonóvaní” ľudia, ktorí to neriešili a riešiť to mohli, hovorí o snahe politikov zasiahnuť do zvyšujúcich sa úrokov na hypotekárnych úveroch finančný analytik Matej Dobiš. Podľa neho ide o snahu prekryť reálnu tému absencie nájomného bývania. Aká je realita na trhu hypotekárnych úverov a prečo sa to stalo témou kampane?

Byt či nebyt, to je tá otázka. Kedysi v dávnych časoch Wiliama Shakespera sa túto doslova až existenciálnu otázku pýtal Hamlet, princ dánsky. Dnes si ju však existenčne kladú už aj tisícky slovenských domácností s hypotekárnymi úvermi.

“Byt či nebyt?” Ako sa vyrovnať s výrazne rastúcimi úrokmi na hypotekárnych úveroch a či je správne aby v tejto téme zasiahol štát a keď už by zasiahnuť mal, tak ako a aké následky by to mohlo vyvolať?

Prečo sa zvyšujú úroky na hypotekárnych úveroch a ako to súvisí s témou inflácie, ktorá nás trápi napríklad pri potravinách? No a napokon, prečo na Slovensku absentuje nájomné bývanie, ktoré by mohlo znížiť ceny nehnuteľností a tým aj výšku dnes toľko diskutovaných hypoték a prečo to politici u nás vlastne celé desaťročia vôbec neriešia? Téma dnešného podcastu s finančným analytikom Matejom Dobišom.

 

Počúvate Aktuality Nahlas. Pekný deň a pokoj v duši želajú Zorislav Poljak, Adam Obšitník a Braňo Dobšinský.