Vo svete sa konzumuje viac ako tisíc druhov hmyzu. V Európe zatiaľ väčšinou len v lepších reštauráciách, alebo ako kobylka namiesto čerešničky na torte. Už dnes existujú produkty z lariev pestovaných na farmách, ktoré sú plné bielkovín. Muchy však jesť nebudeme, hmyz na jedenie má úplne inú podobu.
Ľudia majú prirodzený odpor voči hmyzu, lebo sme zvyknutí sledovať muchy a červy, ktoré sa živia napríklad zdochlinami. Tento obrázok je od témy jedenie hmyzu poriadne ďaleko. Hmyz, ktorý budeme v budúcnosti jesť, bude chovaný farmách, čistý, spracovaný a pomletý na prášok, ktorý sa bude pridávať do múky. Výrazne to obohatí našu stravu a dostaneme sa k väčšiemu množstvu bielkovín za menej peňazí ako napríklad z červeného mäsa.
Entomológ (odborník na hmyz) z Prírodovedného múzea SNM ochutnal 10 druhov hmyzu. Môže ísť o larvy potemníkov múčnych spracované do konzervy a nálevu, ktoré boli podľa neho výborné.
Plány na začlenenie chutného a zdravého hmyzu do ľudskej stravy však má aj jeden ďalší problém. Aj hmyzu je na Zemi čoraz menej, urbanizácia ho zabíja. Je to ľudstvo verzus hmyz?
Podcast Múzeum vzniká v spolupráci portálu Aktuality.sk a Slovenského národného múzea.
Nahrával Peter Hanák.