Znepokojuje vás označenie GMO na potravinách? V najnovšom podcaste portálu Demagóg.sk moderátorka Veronika Jursová Prachárová zisťovala, či na to máte dôvod. Jej hosťami bola šéfka fact-checkingového tímu Veronika Hincová Frankovská a následne biochemik Peter Holub.

Hincová Frankovská v úvode rozobrala výrok politika Branislava Becíka zo strany HLAS zo začiatku augusta. Becík uviedol, že geneticky upravené potraviny veľmi negatívne vplývajú na naše zdravie, dokonca upresnil, že spôsobujú neplodnosť a rôzne fatálne problémy v tráviacom trakte. Hincová Frankovská to označila za nepravdu, keďže mnohé vedecké organizácie aj prehľadové štúdie sa zhodujú na tom, že GMO sú bezpečné.  

Šéfka Demagógu.sk spomenula aj rozšírené hoaxy o GMO, ako aj dôvody, prečo predpokladá, že sa čoskoro geneticky modifikované potraviny stanú zaujímavou témou pre viacerých politikov.

V druhej časti podcastu Peter Holub uviedol, že pri téme GMO existujú racionálne obavy, o ktorých hovoria aj vedci medzi sebou, avšak zároveň existuje veľké množstvo mýtov a hoaxov, ktoré boli už dávno vyvrátené. Práve tieto nepravdivé informácie predstavujú najväčší zdroj obáv, ktoré verejnosť má.

Holub upozornil, že v súčasnosti má genetická modifikácia zmysel pri snahe zabezpečiť prežitie plodín pri povodniach či suchu. Predstavujú teda cestu na riešenie dopadov klimatickej krízy.

Podcast nahrávala Veronika Jursová Prachárová.