Zuzana Čaputová žiada dohodu na predčasných voľbách – vyzvala politikov, aby sa najneskôr do konca januára prijali kroky, ktoré k nim povedú. Nakoľko sú predčasné voľby reálne? Šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár vyzval k dohode na skorších voľbách. Eduard Heger hovorí, že prebiehajú rokovania a nechcel nič bližšie konkretizovať. 

Ako to vidí SaS? Je otvorená predčasným voľbám? Pýtali sme sa Branislava Gröhlinga. 

„Poďme sa porozprávať o rekonštrukcii, poďme sa po tom porozprávať o úradníckej vláde a keď nevyjdú tieto dve možnosti, tak budú na stole predčasné voľby a my zaujmeme k tomu stanovisko,” uviedol v podcaste. On sám osobne je za predčasné voľby a v rámci klubu o nich podľa neho prebieha aj intenzívna debata.

Prezidentka Zuzana Čaputová dnes v prezidentskom paláci odvolala vládu Eduarda Hegera a zároveň ho poverila dočasným vedením krajiny. Ako bude vyzerať ďalšie riadenie krajiny a aké právomoci bude mať dočasne poverená vláda?

Podľa ústavného právnika Vincenta Bujňáka môže takáto vláda vykonávať svoj obmedzený mandát až do parlamentných volieb. V podcaste sa dozviete aj ako sa posilnia právomoci prezidentky Zuzany Čaputovej a za akých okolností môže rozpustiť parlament.

Podcast pripravili Denisa Hopková a Adam Oleš.