Začala sa druhá fáza Putinovej ofenzívy – aspoň tak o nej hovorí Ukrajinská strana. S cieľom – prevziať plnú kontrolu nad Doneckou a Luhanskou obasťou a zabezpečiť tak stabilitu pozemného koridoru s polostrovom Krym. Bude druhá fáza aj tou konečnou? A ak by sa Moskva uspokojila s východom Ukrajiny, dopustí jej zabratie Kyjev a medzinárodné spoločenstvo? Téma pre Pavla Havlíčka z pražskej Asociácie pre medzinárodné otázky.

 

„Čím dlhšie držíme Putina na uzde, tým skôr bude situáciu prehrávať. Či už ekonomicky alebo vojensky. Zásoby ruskej armády jednoducho nie sú neobmedzené. A ekonomické turbulencie vo vnútri Ruska sa budú s postupujúcim časom len znásobovať.“

 

„Takže ak sa nám podarí Vladimíra Putina a jeho vojsko udržať na východe Ukrajiny, i keď to bude za vysokú cenu, konflikt tak môžeme v ďalšom horizonte zastaviť“, dodáva analytik Havlíček.

 

V druhej časti podcastu sa pozrieme na LexUkrajina. Podľa Slovenskej komory učiteľov je aspoň na školách nefunkčný a paradoxne diskriminuje učiteľov z Ukrajiny. Problémom je požadovaný posudok od klinického psychológa.

 

V podcaste budete počuť aj skúsenosť z praxe v podaní riaditeľky jednej z bratislavských materských škôl Dagmar Luknárovej.

 

„Žiaden slovenský účiteľ nemusí absolvovať vyšetrenie u psychológa, neviem prečo by to ten ukrajinský absolvovať mal.“

 

Podcast pripravili Denisa Žilová a Jaroslav Barborák.