Ako ruskí špióni kradnú naše tajomstvá či ako umierajú Putinovi kritici – vety, akoby vystrihnuté z týchto dní. V skutočnosti však ide o podtituly dvoch kníh Ondřeja Kundru z českého Respektu. Už v roku 2016 vydal knihu Putinovi agenti a minulý rok zas Novičok a guľka, opisujúce praktiky ruských tajných služieb. Presne týždeň máme aj na Slovensku špionážnu aféru ruských tajných. A hneď obnaženú aj videom, ktoré zachytáva, ako vlastne vyzerá verbovanie ruských tajných v diplomatickom krytí. O čo Rusom ide? A sme v ich záujmoch na Slovensku izolovaní? Téma pre Ondřeja Kundru.

 

„Vo chvíli, keď získate ľudí, ktorí by mohli mať citlivé informácie napríklad o obranných plánoch v prípade napadnutia Ruskom, v hre je nielen bezpečnosť Slovenska, ale Únie či Nato“, tvrdí Kundra.

 

V druhej časti podcastu sa pozrieme na pripravenosť škôl na ukrajinských žiakov. S Michalom Rehúšom, analytikom a bývalým šéfom strategickej sekcie Inštitútu vzdelávacej politiky rezortu školstva.

 

“V Čechách jedna organizácia sledovala, koľko detí cudzincov vo veku sedemnásť rokov sa nachádza v školách a prišli na to, že až tretina detí cudzincov bola mimo vzdelávacieho systému, “ opisuje v podcaste analytik.

 

Podcast pripravili Denisa Hopková a Jaroslav Barborák.