Nie vojne, ktorá devastuje Ukrajinu. Nie vojne, kde sa barbarsky zabíjajú deti, nevinní ľudia a bezpranní civilisti; niet žiadnych strategických dôvodov, ktoré by pri nej obstáli. Verzus: Donbas ako územie s násilným vnucovaní popierania Boha a jeho pravdy – a konkrétne cez presadzovanie gay pridov.

 

Pápež František verzus moskovský pravoslávny patriarcha Kirill.

 

Ak prvý vojnu na Ukrajine čoraz ostrejšie odsudzuje, druhý bol dlho ticho a keď prehovoril, tak Putinovu „špeciálnu operáciu“ spojil s témou homosexuálnej loby.

 

Obaja lídri pritom vychádzajú z rovnakého prameňa – Biblie. Prečo ten diametrálny rozdiel? Téma pre cirkevného analytika Imricha Gazdu.

 

„Čo je v tejto situácii podstatné, je úplné prepojenie ruskej pravoslávnej cirkvi so štátom, ktorý je stelesnený osobou Vladimíra Putina“, tvrdí analytik. „Nejde pritom o rovnocenný vzťah, ale o podriadenosť, kde cirkev je tou submisívnou“, dopĺňa Gazda.

 

Ktorým správam z vojny môžeme veriť? Odpoveď je jasná – tým overeným. V Aktualitách správy z Ukrajiny overuje najmä náš investigatívny reportér Peter Sabo. V druhej téme podcastu nám podrobne vysvetlí, ako sa u nás overujú správy. 

 

Na podcaste spolupracovali Peter Hanák a Jaroslav Barborák.