Peter je skromný človek a veľmi kvalitný. Bez zbytočných rečí a svalov je veľmi inšpiratívny. S pokojom ho môžeme nazvať ako tichý líder.
“Išiel som na predĺžený víkend do Dublinu a hneď si ma získal. Mal som tam prísť na pol roka pracovať a ostal som tam pätnásť rokov. Zo začiatku to bolo veľmi tažké. Zamiloval som si ich štýl prípravy mäsa. Keď som varil ja im, tak halušky im chutili veľmi, naopak knedľa im nechutila vôbec. To považovali za namočený chlieb”, začal svoje rozprávanie Varga.
Mal pod sebou dvadsaťštyri kuchárov a každý bol z inej krajiny. “Vyberal som si podľa toho, či sú dobrí kuchári, no najmä veľmi ľudskí. Rástli sme spoločne. Takto som to mal aj s inými Slovákmi tam. Stretli sme sa na pive a zdieľali svoje skúsenosti a navzájom sa obohacovali”, dopĺňa Varga.
Pre Írsku národnú televíziu pracoval v rámci programu “First Date”. “Vybrali si ma, že to chcú robiť so mnou. Cítili pozitívnu energiu a nadšenie, ktoré sme do svojej roboty dávali. Ja sám som mal skvelý pocit, keď mi po skončení celý štáb zatlieskal. Vždy sme pre nich varili aj niečo, čím sa zababrú. Samozrejme rôzne srdiečka a podobné záležitosti. Je možné, že by to fungovalo aj na Slovensku. Malo to veľmi pozitívny náboj a zameranie na riešenia a podporu ľudí”.
Varil napríklad pre FC Liverpool, z hudobníkov to boli Beyoncé a Jay-Z, Rihanna, Christina Aguilera, Coldplay, Depeche Mode, Bono Vox z U2. “S mnohými z nich sa mi viažu silné spomienky a momenty. Variť pre svetové hviezdy bolo náročné psychicky. Najmä načasovanie prípravy jedla. Jedna z prvých bola Jennifer Lopez. Bola u nás štyri dni. Na záver si ma pozvala a poďakovala mi za všetky jedlá. Bolo to veľmi milé a príjemné”, zhrnul Varga.
Varga uzatvára diskusiu pohľadom do súčastnosti: “veľmi rád robím to, že keď príde zákazník, navarím mu len tak mimo jedálneho lístka. Pozriem sa na ľudí a odhadnem, čo by im mohlo chutiť. Dám to najlepšie zo seba. Zatiaľ sa mi vždy podarilo uspokojiť týchto ľudí. K Bistru ma pozvala Aďka Poláková. Mala ambíciu otvárať niečo výnimočné a oslovila ma na spoluprácu. Dnes je už Bienvenue bistro na mojich pleciach. Som rád, že je to malý priestor a môžem sa za svojimi zákazníkmi aj vybrať k stolu a komunikovať s nimi”.
V podcaste sa tiež dozviete:
▶ kde sa učil variť a piecť
▶ ako sa dostal do Dublinu
▶ o varení pre First Date
▶ ako sa varí pre svetové hviezdy
▶ čo mu povedala Jennifer Lopez
▶ aké spomienky má na svetové hviezdy
▶ o aktuálnom pôsobení v Bienvenue bistro
▶ aké jedlo by si vybral z donášky
▶ o recepte na krupoto z dobruchut.sk
CHUTNÝ podcast Vám prináša Milan Zimnýkoval v spolupráci s portálom dobruchut.sk a aktuality.sk