Vypočujte si ďalší diel podcastu Chutný. Hosťom je „mladá puška“ z Dánska a budúci šéfkuchár, Filip Urbanič.
„Povedal som si, že idem na to, dám to v tom Dánsku. Bolo to náročné, učil som sa variť v reštaurácii na vysokej úrovni, snažil som sa pochopiť systém práce akým pracujú a to celé v ich jazyku, čo bol ten hlavný problém. Okolo mňa bolo 9 kuchárov, ktorí sa bavili po dánsky a ja som im nič nerozumel. Bol som s nimi 15 hodín denne, nič som im nerozumel, oni vtipkujú, smejú sa a ja len stojím, nič nerozumiem a cítim sa fakt zvláštne,“ spomína Filip na svoje prvé mesiace po v dánskej kuchyni.
V podcaste sa tiež dozviete:
▶️ Prečo sa v 18-tich rokoch rozhodol ísť do Dánska
▶️ Ktoré sú jeho najobľúbenejšie jedlá
▶️ Aký je rozdiel medzi varením doma a varením v kuchyni
▶️ O kľúčovom momente vo Filipovej doterajšej kariére
▶️ O veľkej jazykovej bariére a kuchárskych skúsenostiach v Dánsku
▶️ Čo ho prinútilo zostať pri varení aj napriek počiatočným ťažkostiam
▶️ Ako sa dostal do Dánskeho národného tímu a na Majstrovstvá sveta
▶️ Čo ho čaká v dvojmichelinovej reštaurácii Alchemist
▶️ Prečo treba začať zmenou školstva, aby sa gastronómia na Slovensku mohla ďalej rýchlo rozvíjať
▶️ Recept na pečený zeler s lieskovými orieškami, čerstvými jabĺčkami a cmarovou omáčkou
A čo Filip odkazuje všetkým mladým kuchárom, ktorí majú chuť sa učiť a kariérne rásť? „Treba ísť von, nebáť sa vyskúšať to, makať, učiť sa, byť pokorný a vedieť prijať aj kritiku. Bez toho, aby sme vedeli niečo skritizovať nemáme možnosť sa posunúť ďalej. Keď som došiel do národného tímu Dánska, bol tam Christian Wellendorf, ktorý s Dánskom vyhral Bocuse d’Or a dal mi feedback na jedlo. Ja som si myslel aké to je sharp, ako to dobre vyzerá a on došiel a dal mi 15-minútový feedback, ako je všetko zle. A povedal mi: ‚Na toto si zvykni, lebo takto to funguje.‘ A to je presne tá kritika, ktorá ťa posúva ďalej,“ opisuje Filip vďaka čomu dokáže efektívne napredovať vo svojej kariére.
CHUTNÝ podcast Vám prináša Milan Zimnýkoval v spolupráci s portálom dobruchut.sk a aktuality.sk