Vypočujte si ďalší diel podcastu Chutný. Hosťom je skúsený šéfkuchár a „aristokrat slovenskej kuchyne“, Peter Ďurčo.
„Na mojich hosťoch, ktorí sa ešte neprepracovali k chutiam fine-diningu častokrát vidím, že ma nevnímajú pri predstavovaní jedla. No zrazu, keď jedlo prvýkrát ochutnajú, začnú o ňom rozmýšľať. Vidím ako sa im uvoľňujú svaly na tvári, ako sa im rozjasňujú oči, úsmev a ako ostávajú pozorní pri ďalšom predstavovaní jedla. Ja len čakám a pozerám na hostí, ako sa roztápajú. Potom vidím tú hĺbavosť a prežívanie toho chuťového zážitku. Je to niečo úžasné. Zakaždým si potom poviem, že áno, oplatí sa ráno vstať, vymýšľať nové veci, robiť v tom horku, v tom strese a napätí v kuchyni,“ opisuje svoje pocity z varenia pre ľudí Peter Ďurčo.
V podcaste sa tiež dozviete:
▶️ Ako sa inšpiruje pri vymýšľaní nových receptov
▶️ Čo môžete zažiť na degustačnej večeri u Petra
▶️ Čím všetkým si prešiel počas svojej kariéry v gastre
▶️ Čo iné, okrem jedla, sa dá nájsť v jedálnom lístku
▶️ Prečo je dôležité, aby sa celý tím podieľal na tvorbe výsledného jedla
▶️ Ako ho s manželkou spojila práve láska k jedlu
▶️ Ako vníma potenciál slovenskej gastronómie
▶️ Čo si myslí o dovážaných surovinách a rôznych polotovaroch
▶️ Prečo by sme mali brať gastronómiu ako jedinečný zážitok a nie ako nevyhnutnosť
▶️ Špeciálny odkaz pre všetkých, ktorí robia v reštaurácii
„Otvoril som si reštauráciu, kde som kuchár, umývačka aj hostiteľ. Starám sa o mojich hostí a vždy, keď ku mne prídu, je mojim cieľom, aby si oddýchli a jednoducho vypli, lebo vidím, že táto doba z ľudí neskutočne ľudí vysáva energiu a ja chcem docieliť, aby ju nabrali naspäť. Chvalabohu sa to darí, ľuďom sa to páči a z mnohých hostí sa stali moji priatelia, čo ma veľmi teší“, odkazuje na záver každému, kto si chce prísť dobiť baterky a zažiť unikátny gastro-zážitok.
„Vždy bolo mojim cieľom dávať nás kuchárov dohromady.“
CHUTNÝ podcast Vám prináša Milan Zimnýkoval v spolupráci s portálom dobruchut.sk a aktuality.sk