Jakub pochadza z Novej Dubnice. Od 14-tich žil mimo domu - najprv to bol internát bilingválneho gymnázia v Sučanoch, potom Bakalárske štúdium biochémie na Karlovej univerzite v Prahe a pokračoval štúdiom na Dánskej Technologickej Univerzite v Kodani, kde vyštudoval odbor Biotechnológie. Počas letných prázdnin cestoval po Škandinávii a pracoval v reštauráciách ako kuchár, kde mu prirástlo k srdcu gastro. Aj svoje štúdium zasvetil kombinácii lásky k jedlu a k vede - fermentácii. Diplomovú prácu vypracoval vo firme Chr. Hansen vývojom bakteriálnych kultúr, na ktoré môžete natrafiť napríklad v jogurte Activia a v tejto práci naďalej pokračoval 5 rokov ako zamestnanec. Popri tom sa venoval rôznym projektom pre malé pivovary, vyrábal si doma cider či kombuchu. Po znovustretnutí so spolužiakom zo strednej, Dávidom Šmotlákom - kuchárom, ktorý vtedy pracoval v Nome (vtedajšej 3-hviezdnej Michelinke), sa rozhodli že na slovensko prinesú top gastro a top ferment a tak vznikol Eliksir, Jakubova a Dávidova firma, ktorú sa momentálne snažia spolu vybudovať.
| Respondent: Jakub Kovács (mikrobiológ a fermentačný vedec).
| Moderuje: Eva Pribylincová.
| Rubriku Doma je doma pripravuje Slovenský rozhlas, Rádio Slovensko, SRo1. Každú nedeľu po 14:30.
powered by