Európska komisia nedávno schválila používanie prášku z lariev múčiara obyčajného do potravín, netreba sa však obávať, je to prísne regulované a kontrolované. Eva Jóžeffiová, hlavná radkyňa odboru hygieny a výživy Úradu verejného zdravotníctva spomína, že prvé pokusy o zavedenie hmyzej stravy prišli už v 90-tych rokoch, no chýbal tomu potrebný predpis. Jedlý hmyz podľa riaditeľky Potravinárskej komory Jany Venhartovej vyvolal medzi spotrebiteľmi veľký záujem a ako všetko, čo je nové, aj obavy z neznámeho, najmä čo sa týka bezpečnosti. Priekopník v propagácii a konzumácii hmyzích jedál, kuchár a cestovateľ Milan Václavík však tvrdí, že pokiaľ má niekto vyslovený odpor, tak nemá zmysel sa premáhať. Nikto vás nebude nútiť, aby ste konzumovali hmyz, je to iba na vás, ako sa rozhodnete a navyše všetko musí byť riadne označené, takže nemôžete byt oklamaní. Hmyz je ale výživný a ekologicky udržateľný zdroj bielkovín a v budúcnosti vie pomôcť vyriešiť problémy s nedostatkom potravín. Túto epizódu pre vás pripravila Maja Kašiarová.
powered by