V Európe sa v roku 2021 vyprodukovalo viac ako tri miliardy litrov priemyselne vyrábanej zmrzliny v hodnote takmer šesť miliárd eur. Na jedného obyvateľa únie sa tak v európskych zmrzlinových fabrikách vyrobí 7,2 litra zmrzliny.
Kým Európa je vo výrobe zmrzliny viac menej sebestačná, čo potvrdzujú aj štatistiky zahraničného obchodu, Slovensko takmer celú svoju spotrebu pokrýva dovozom zo zahraničia. Ak má niekto chuť na domácu výrobu, väčšinou treba zájsť priamo do zmrzlinárne.
Ako vôbec funguje zmrzlinový biznis? Dokážu si zmrzlinári za pár mesiacov naozaj zarobiť toľko, aby vydržali do budúcej sezóny?
Ako zvládajú súčasnú situáciu spojenú s potravinovou infláciou a ako veľmi im uškodilo chladné počasie začiatkom leta?
Aj o tom sa Eva Frantová v novej časti podcastu Index rozpráva s Jurajom Feketem, šéfom zmrzlinárne Timi Amo v bratislavskej mestskej časti Ružinov.
_
Podporte podcasty denníka SME kúpou prémiového predplatného a užívajte si podcasty bez reklamy na webe SME.sk alebo v mobilnej aplikácii SME.sk. Prémiové predplatné si kúpite na predplatne.sme.sk/podcast
_
Ak máte pre nás spätnú väzbu, odkaz alebo nápad, napíšte nám na [email protected]
–
Všetky podcasty denníka SME nájdete na sme.sk/podcasty
–
Odoberajte aj denný newsletter SME.sk s najdôležitejšími správami na sme.sk/suhrnsme
–
Ďakujeme, že počúvate podcast Index.