Ľudská spoločnosť planéty Zem narastá a očakáva sa, že do roku 2050 dosiahne počet 9,7 miliárd. Ponúka sa otázka, ako a či vôbec ju možno nasýtiť, a ešte pri tom nezničiť planétu skôr, než sa dočkáme prelomu storočia. Aktuálne totiž dominantná priemyselná výroba spôsobuje významné environmentálne a zdravotné výzvy a problémy. Napríklad Európska poľnohospodárska pôda ako základný výrobný prostriedok, je z osemdesiatich percent ohrozená eróziou, čo znižuje možnosť pestovania plodín. Ekologické poľnohospodárstvo vzniklo na začiatku 20. storočia ako reakcia na priemyselné poľnohospodárstvo a dodnes ponúka systémový prístup k šetrnému hospodáreniu. Ekologické poľnohospodárstvo sa však nerozširuje tak rýchlo ako by bolo vhodné a navyše sa paralelne rozvíjajú aj iné, často úspešnejšie modely, ktoré o sebe tvrdia, že sú príspevkom k zmene. Môžeme teda, a za akých podmienok, zaistiť potraviny iba z ekologického poľnohospodárstva? A existuje vôbec spoločenská zhoda na tom, aké ciele chceme dosiahnuť v rámci výroby potravín a akými metódami ich chceme realizovať?
O príčinách súčasného stavu a možných trajektóriách ďalšieho vývoja v podcaste diskutovali Lucia Baľaková, spoluzakladateľka platformy Živá Záhrada a Helena Patasiová, predsedníčka Agrárnej komory Slovenska. Podnety na diskusiu predkladali Tomáš Uhnák, analytik agro-potravinových systémov a Dávid Koronczi, umelec a redaktor časopisu Kapitál.
Podcast podporila nadácia Rosa Luxemburg Stiftung so zastúpením v Českej republike.