Hosť podcastu: LADISLAV KUŽELA, gastroenterológ

Hovoríme o novej knihe Recepty pre zdravé črevo, čo je už tretia kniha po hitoch Zdravé črevo a trávenie, a Zdravie bez liekov. Ako nakŕmiť svoj mikrobióm? A ako napohľad zistím, že niečo nie je v poriadku? Čo mi môže spôsobiť nerovnováha mikróbov v črevách? Ako často by mala byť stolica? 3x za týždeň, či raz za deň? V Británii urobili veľmi zaujímavý experiment s farebnou stolicou... Čím by sa dalo nahradiť maslo na rannom chlebíku? Vo svete vedia v mnohých krajinách dosť presne, čo a koľko ľudia jedia, koľko živín, vlákniny ap. U nás na Slovensku také informácie žiaľ nemáme.  Ako nám škodia procesované a ultraprocesované jedlá? Čo na etiketách čítať? Lebo nie všetkému rozumieme, tak čo si v prvom rade všímať? Mladí neraz vravia: mám dobrý metabolizmus, vybehám to, ja môžem...naozaj to platí? Alebo telo nezabúda? Počas Vianoc častejšie zhrešíme...veľmi to uškodí nášmu mikrobiómu? Máme si dávať pozor? Hovoríme aj o poruchách príjmu potravy, o prínosoch spoločného stravovania v rodine, aj o fermentovaných potravinách. Prečo viac fermentovať? Ako kupovať fermentované potraviny? Ktoré sú to? Jedna spoločnosť má 200-ročný kvások a najala si bezpečnostnú službu, aby ho ochránila :-) Ako nám covid rozbil črevné prostredie? Výrazne, tvrdí odborník. Čo s tým? Poradíme. Ktoré recepty z knihy má najradšej Ladislav Kužela?

5 tipov na skvelé audioknihy:

Václav Neuer - Medzi nebom a zemou (číta Juraj Smutný) A.F.Steadman - Skandar a zlodej jednorožcov (číta Peter Sklár) Karsten Dusse - Sústreď sa na vraždu (číta Milo Kráľ) Jozef Karika - Na smrť (číta Mário Zeumer) Bill Bryson - Stručná história takmer všetkého (číta Marek Koleno)